Wat verhoogt PSA?

De PSA-waarde, of prostaatspecifiek antigeen, is een bloedtest die wordt gebruikt om de gezondheid van de prostaat te evalueren. De prostaat is een klier bij mannen die verantwoordelijk is voor het produceren van sperma en het afgeven ervan tijdens de ejaculatie. Een hoge PSA-waarde kan wijzen op prostaatproblemen, zoals een vergrote prostaat of prostaatkanker.

Er zijn verschillende factoren die de PSA-waarde kunnen verhogen, waaronder:

  1. Vergrote prostaat: Een vergrote prostaat, ook wel bekend als een benigne prostaathyperplasie (BPH), kan leiden tot een hogere PSA-waarde.
  2. Prostaatkanker: Prostaatkanker kan leiden tot een hogere PSA-waarde, vooral als de kanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.
  3. Prostatitis: Prostatitis is een ontsteking van de prostaat die kan leiden tot een hogere PSA-waarde.
  4. Leeftijd: De PSA-waarde neemt vaak toe naarmate mannen ouder worden.
  5. Race: Sommige studies suggereren dat Afro-Amerikaanse mannen een hogere PSA-waarde hebben dan mannen van andere raciale groepen.
  6. Overmatig fietsen: Sommige studies suggereren dat overmatig fietsen kan leiden tot een hogere PSA-waarde.

Het is belangrijk om te onthouden dat een hoge PSA-waarde niet altijd betekent dat er een prostaatprobleem is. Andere factoren, zoals leeftijd en race, kunnen ook invloed hebben op de PSA-waarde. Als u vragen heeft over uw PSA-waarde of prostaatgezondheid, raadpleeg dan uw arts.